Manuele Therapie

Is een methode van onderzoeken en behandelen die geschikt is bij bewegingsbeperkingen en pijnklachten die voortkomen uit de wervelkolom of andere gewrichten. Het doel van manuele therapie is om de wervelkolom en gewrichten beter te laten functioneren. Specifieke technieken, zoals mobilisaties en manipulaties worden daarvoor gebruikt.

Geriatrie

De geriatrie fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van multipele, vaak complexe, problematiek bij ouderen. Het dagelijks functioneren van de ouderen staat hierbij met zijn probleem centraal. Vaak gebeurt de totale begeleiding in samenwerking met diverse andere disciplines in de zorg.

Sport

De sport fysiotherapeut helpt u om fysiek optimaal te kunnen presteren, zowel bij een topsporter als een beginnend sporter. Dit zowel preventief als in een behandelsituatie. Inspanningsfysiologie, trainingsleer, voeding, verhouding belasting-belastbaarheid, weefselschade/herstel zijn onderdeel van de fysiotherapeutische begeleiding.

Schouder-Elleboog

Het schoudergewricht is een belangrijke schakel in de bewegingsketen van nek tot hand. Niet goed functioneren van een onderdeel in deze schakel geeft aanleiding tot disfunctioneren van de bewegingsketen. Veelal zal de schouder compensatiegedrag vertonen. Juist deze compensatie leidt vaak tot irritatie (chronisch) en daarmee tot klachten. Acute klachten ontstaan vaak na een trauma en kunnen uiteindelijk ook de oorzaak zijn van langdurig aanwezige klachten.
Het ellebooggewricht bestaat uit 3 gewrichten. Klachten ontstaan in de elleboog vaker door overbelasting of onjuist gebruik, dan door een trauma. Het gebruik en de functie van de hand-pols spieren spelen hierin een belangrijke rol. Het gewricht is de schakel tussen schouder en hand die wij regelmatig gebruiken met alles wat we doen met onze armen. Overbelasting kan zowel in sport, werk als in het dagelijks leven plaats vinden.

Handletsels

Handen zitten zeer fijn en ingewikkeld in elkaar. Alle onderdelen zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd. Verstoring van dit complexe geheel maakt ons kwetsbaar en leidt al snel tot belemmering of tot klachten. Bij een letsel of aandoening kan het gebruik van de hand dan ook al snel verstoord raken. Hand-Pols-Zorg collega’s zijn dagelijks aanwezig en maken onderdeel uit van onze praktijk.
Wij zijn op maandagmiddag aanwezig op de handenpoli in ziekenhuis Rijnstate, afdeling orthopedie-traumatologie.

Voet-Enkel

De enkels en voeten krijgen gedurende ons leven heel wat te verduren. Bij elke stap steunt het volledige lichaamsgewicht op de voet. Door het voortbewegen gedurende de dag of door langdurig staan wordt er veel van ze verwacht. Door diverse oorzaken kan het ingewikkelde systeem van samenwerking tussen botten-pezen-banden en zenuwen leiden tot klachten.

Oncologie

De behandeling van patiënten met de diagnose kanker is vaak langdurig, intensief en multidisciplinair. Chemotherapie en/of bestraling leidt tot afname van de algehele conditie en heeft vaak lichamelijke gevolgen. Fysiotherapie kan hierbij een rol spelen, zowel in de begeleiding als in de ondersteuning bij het opbouwen/behouden van conditie voor-tijdens of na de behandelingen.

Long-Hart

De bijdrage van de fysiotherapeut bestaat uit het verhogen maar ook begeleiden van fysieke activiteiten van de long en of hartpatiënt.

Claudicatio

Gesuperviseerde en geprotocolleerde loopbandtraining is (mede) effectief bij de behandeling van patiënten met claudicatioklachten. Wij bieden de mogelijkheid om onder individuele begeleiding deze loopbandtraining te volgen. Wij maken deel uit van het landelijke claudicatio netwerk.

Chronische pijn

Bij deze behandeltechniek ga je met aandacht bewegen. Dit om je lichaam weer in balans te brengen. Jij, je brein en je lichaam worden zich weer bewust van de mogelijkheden die je hebt als persoon in het bewegen, maar ook in je leven.

Kaakklachten

Het kaakgewricht is een van de belangrijkste gewrichten in ons lichaam. Het kauwstelsel bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. We gebruiken het intensief. De kaakspieren zorgen ervoor dat de onderkaak beweegt en maken dat we o.a. kunnen bijten, slikken, kauwen, spreken en gapen.

Dry needling

Door middel van een speciale naaldtechniek worden spieren op specifieke punten, zgn Triggerpoints, aangeprikt. Spieren reageren hierop door zich kort aan te spannen om vervolgens snel en langdurig te ontspannen.

Fit4surgery

Fit4surgery is een trainingsprogramma om fysieker fit te worden. Dit programma is er als u in aanmerking komt voor een grote operatie waarbij fitheid vooraf belangrijk is. Radboud ziekenhuis uit Nijmegen is coördinator en initiatiefnemer van dit programma.

Gecombineerde Leefstijl
Interventie

Wat is GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie)?
De GLI is een programma van 24 maanden gericht op het aanleren en behouden van een gezonde leefstijl, gewichtsreductie en gedragsverandering. 
De GLI bestaat in het kort uit een aantal elementen:
- Het aanleren en met name behouden van een gezonde
leefstijl.
- Begeleiding en advies naar een gezond voedingspatroon.
- Aanleren en bevorderen van gezond bewegingsgedrag.

De GLI wordt in onze praktijk gegeven door een fysiotherapeut die gekwalificeerd is als leefstijlcoach

Bugnet

Bugnet is een oefentherapie die zich richt op het versterken van de houdingsreflexen. Houdingsreflexen stellen ons in staat om niet te vallen als we staan en houden het evenwicht bij het lopen. Ze sturen ons aan zonder dat we er zelf bewust van zijn. Essentieel daarbij zijn de kleine spieren die diep in het lichaam rond de gewrichten liggen: de lokale stabilisatoren. In tegenstelling tot de grote spieren waarmee we bewegen en kracht zetten zijn de lokale stabilisatoren altijd actief bij het geven van houding en balans. Ook bij stilzitten zorgen zij voor een stabiel gebruik van het gewricht.
Doelgroep: mensen met houdings-en bewegingsproblematiek.

© Copyright Fysiotherapie Van Oeyen